Zo het verhaal luidt was er in het plaatsje Leonberg in Duitsland ooit een zekere Heinrich Essig (1808 – 1887) die de Sint Bernard, de Newfoundlander en later de Pyreneese Berghond kruiste. De eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat het ras bijna teloorging en in 1922 richtte Karl Stadelmann de Duitse Leonberger Club op.
Ton Muller beschrijft in zijn boek ‘Het houden van Leonbergers’ enkele kanttekeningen over de herkomst van dit ras; zo zijn er op het Eurazische continent nogal wat rassen die sterk op elkaar lijken: de Kaukasische herder, de Turkse Karabash, de Joegoslavische Sar Planinac en de Portugese Cao da Serra da Estrela.
Het meest waarschijnlijk, aldus Ton Muller, is de veronderstelling dat de gemeenschappelijke voorouder ergens in Tibet woonde. Deze Tibetaanse oerdog (de mastif of een nazaat ervan) is vervolgens uitgewaaierd over het Eurazische continent. Aannemelijk is het dat de Leonbergse Essig in 1846 het ras eigenlijk heeft teruggefokt. Met als basis hoogstwaarschijnlijk een Alpenhond die dan weer zijn wortels heeft in Tibet. Essigs fokmateriaal (Landsheer, Sint Bernard en Pyrenese Berghond) kan namelijk naar de stellige overtuiging van menig erfelijkheidsdeskundige nooit hebben geleid tot een Leonberger. Volgens F. Whitney in ‘How to breed Dogs’ (1947) kunnen uit de vererving van een Newfoundlander en een Sint Bernard alleen zwarte nakomelingen worden geboren en indien die nakomelingen worden gekruist met een Sint Bernhard zouden er pups komen met sable (colliekleur) met wit, zwart en zwart met wit.
Hoe het exact zit zullen we wellicht nooit weten. In Leonberg zijn ze trots op de Leonberger en wat mij betreft terecht.
Op 6 juni 1900 werd de eerste Leonberger ingeschreven in het Nederlandse hondenstamboek waarmee dit ras officieel in Nederland erkend werd.
In Nederland leven er ongeveer 2,2 miljoen honden waarvan 750.000 rashonden, waarvan ongeveer 2000 Leonbergers. In 2011 is er door Genetic Counselling Services (Peter Prins & Ed.J. Gubbels) een onderzoek gedaan naar de gezondheid van de Leonberger. Uit dit onderzoek blijkt dat de Leonberger een relatief gezonde rashond is maar vooral dat er een opgaande lijn is te zien wat betreft de gezondheid van deze hond.
De laatste decennia wordt er in Nederland bij de fok ook veel belang gehecht aan het karakter van dit ras. Dit heeft geresulteerd in een vriendelijke, loyale, aanhankelijke en onverstoorbare hond. Ze blaffen alleen als er een reden is. Zoals mijn eerste Leonberger die plots ’s nachts blafte. Omdat wij dat heel bijzonder vonden gingen we beneden kijken maar er was niets te zien. De volgende dag echter zagen we dat alle plantenbakken bij de voordeur verdwenen waren… ze blaffen niet snel en alleen met een reden dus! Als jonge hond zijn ze speels en vragen ze om een consequente, zachte hand van opvoeden. Eenmaal volwassen zijn ze in huis erg rustig en zoals gezegd zeer aanhankelijk, echte knuffels. Honden zijn roedeldieren wat betekent dat ze graag bij de groep willen zijn, het gezin is dan ook de plek waar de Leonberger zich het best voelt.
De opvoeding van de Leonberger
Een Leonberger laat zich in principe makkelijk opvoeden, het is echter geen hond die je moet (willen) drillen. Deze hond vraagt om een zachte en consequente opvoeding. Een Leonberger wordt groot en maakt in de eerste twee jaar een enorme groei door. Er gelden dan ook belangrijke do’s en dont’s! Zoals het wandelen wat verantwoord moet worden opgebouwd, het dieet wat nauw luistert en het gedrag dat vanaf de eerste dag moet worden begeleid. Met de pup op cursus gaan wordt van harte aangeraden. Via de link van de Raad van Beheer kunt u zien waar bij u een cursus wordt aangeboden. Lid worden van de LHCN levert ook veel informatie op voor liefhebbers van Leonbergers, via het maandblad Leonvaria kun je lezen over alles wat te maken heeft met de (opvoeding van de) Leonberger.
Omdat er op sociale media/internet meer dan voldoende informatie beschikbaar is hou ik de informatie hier beknopt en geef ik verderop enkele links. Zo staat op de website van de LHCN informatie over de opvoeding van de Leonberger (brochure Socialiseren).

Standbeeld van de Leonberger in het Duitse Leonberg

De Portugese Cao da Serra da Estrela
